Context

Laatst bijgewerkt: 2023-04-11 13:57

EUROMOD is een metamodel voor statistische microsimulatie om modellen van fiscale maatregelen en fiscale voordelen op basis van het gezinsinkomen in de Europese landen te beschrijven. Dit metamodel maakt het mogelijk om de verschillende beleidsmaatregelen te simuleren, te evalueren en te vergelijken. Het wordt zowel gebruikt om de effecten van het bestaande beleid te berekenen als om het effect van wijzigingen op het vlak van fiscale voordelen op armoede, ongelijkheid en nationale begrotingen te evalueren.

Het model wordt gebruikt als een instrument om scenarioanalyses op basis van simulaties uit te voeren met behulp van statistische software van de klant, EUROMOD genaamd. Dit moet het werk van onderzoekers en besluitvormers vereenvoudigen om de verschillende politieke hypothesen te beoordelen. EUROMOD is een universeel, voor de EU gestandaardiseerd instrument dat ontworpen is om modellen en resultaten te produceren die relevant zijn voor alle Europese landen. 

EUROMOD is een open access tool bestaande uit 3 elementen: 

  • de softwareapplicatie,
  • ingebouwde beleidsregels die via software worden bijgewerkt om het bestaande beleid elk jaar op 30 juni weer te geven. Ze verrijken alle standaard EUROMOD-protocollen,
  • ingevoerde microgegevens die door de software worden verwerkt

De tool werd ontwikkeld door het Institute for Social and Economic Research (ISER) van de University of Essex. Op 1 januari 2021 werd het beheer overgenomen door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie (https://euromodweb.jrc.ec.europa.eu/). 

Op Belgisch niveau wil de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FOD-SZ), gesteund door partners, dit model verder gebruiken en aan de slag gaan met meer nauwkeurige administratieve gegevens uit verschillende gegevensbronnen om vooraf een aantal effecten van beleidswijzigingen op het gebied van de sociale bescherming te kunnen inschatten. Het kan hier zowel om de budgettaire impact gaan als om een raming van welke personen en gezinnen vooral hun inkomen zullen zien veranderen.
Dit onderdeel heet BELMOD of het TaxBEN microsimulatiemodel voor België.

Het BELMOD-model werd ontwikkeld als de modernisering van MIMOSIS, een project dat in augustus / september 2022 werd beëindigd. Het gebruik en de continue actualisering van BELMOD (het model, niet het project) is nu een operationele doelstelling van de FOD Sociale Zekerheid.

Het doel ervan was tweeledig:

  • op technisch vlak beoogt het project de modernisering van het huidige microsimulatiemodel van de FOD Sociale Zekerheid (MIMOSIS) en 
  • en inhoudelijk wordt er een inventaris opgemaakt van beleidsmaatregelen om de non-take-up (NTU) van sociale rechten in België te verminderen.

De huidige bijkomende gegevensbronnen zijn:

  • administratieve gegevens uit het Datawarehouse Arbeidsmarkt en Sociale Bescherming
  • data van de FOD Financiën: STIPAD/CADNET gegevens uit de patrimoniumdocumentatie en het kadaster en data uit de IPCAL belastingsaangiften (individuele belastingsbrieven) 
  • STATBEL data

Het BELMOD-model wordt beheerd door de FOD-SZ en werd ontwikkeld in samenwerking met het Federaal Planbureau, de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen.

Deze documentatie wordt regelmatig bijgewerkt. We proberen de informatie zo correct, volledig en zo duidelijk mogelijk weer te geven. Als u desondanks iets in de documentatie ziet dat niet correct is, niet overeenkomt met uw ervaring, of verdere verduidelijking vereist, maak dan een verzoek aan (type: verzoek om informatie) via ons portaal (https://sciensano.service-now.com/sp) of stuur ons een e-mail via support.healthdata@sciensano.be om dit documentatieprobleem te melden. Vergeet niet de URL of het webadres van de pagina met het documentatieprobleem te vermelden. Wij zullen de documentatie dan aanpassen. Bedankt!