Algemene informatie over het BTDIR project

Laatst bijgewerkt: 2023-11-10 10:26

Naam van het project

Belgian Treatment Demand Indicator Register

Project afkorting

BTDIR

Project code

HDBP0006

Primaire organisatie die toezicht houdt op de uitvoering van het project

  • Sciensano

Partnerorganisatie die aan het project deelneemt

  • Niet beschikbaar

Organisatie die opdracht heeft gegeven voor dit project

  • Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugverslaving

Organisatie die geldelijke of materiële steun verleent

  • Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)

Korte beschrijving van het project

SCOPE

Het Europese drugsbeleid en de betreffende actieplannen vereisen gefundeerde en alomvattende bewijzen over wat de belangrijkste problemen zijn in de drugsproblematiek en hoe er moet worden ingegrepen. Om een beter inzicht te verwerven in de verschillende aspecten van het fenomeen 'drugs' en het effect van gerelateerde maatregelen, zijn uitwisseling van informatie, verzamelen van gegevens en monitoring van de drugssituatie op Europees niveau van groot belang.

Om de omvang van het probleem van drugsgebruik volledig te begrijpen, moeten verschillende indicatoren worden bekeken:

  • de omvang van het drugsgebruik gemeten aan de hand van de prevalentie in de algemene bevolking,
  • het potentieel van problematisch drugsgebruik gemeten aan de hand van het drugsgebruik onder jongeren,
  • drugsgerelateerde morbiditeit en mortaliteit en kosten, en
  • gevolgen van drugsgebruik gemeten aan de hand van de vraag naar behandeling.

TREATMENT DEMAND INDICATOR (TDI)

Effectieve preventie van gezondheidsproblemen en andere gevolgen van middelengebruik vereist informatie over de kenmerken en patronen van het gebruik, evenals gegevens over daarmee samenhangende problemen. Wanneer mensen met een stoornis in het gebruik van middelen in contact komen met gezondheidswerkers, vormen de verzamelde gegevens een essentiële bron van informatie voor epidemiologie. Daarom is de Treatment Demand Indicator (TDI) goedgekeurd en gestandaardiseerd als epidemiologische indicator in de Europese Unie namens het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD).

DOELSTELLING

Het doel van de Treatment Demand Indicator bestaat erin om op een geharmoniseerde en vergelijkbare manier in alle lidstaten informatie te verzamelen over het aantal en het profiel van de mensen die elk kalenderjaar in behandeling gaan ("clients"). Hoewel de naam van de indicator "Treatment Demand Indicator" is, verzamelt deze tool informatie over mensen die in behandeling gaan. TDI wordt algemeen erkend als het instrument voor het verzamelen en rapporteren van gegevens over mensen die in behandeling gaan voor hun drugsgebruik binnen en buiten Europa, als een indirecte indicator van het niet-waargenomen niveau van mensen die mogelijk een drugsbehandeling nodig hebben.

Het primaire doel van de door de TDI-indicator verzamelde informatie is:

  • inzicht te krijgen in de kenmerken, risicogedragingen en drugsgebruikspatronen van mensen met drugsproblemen die in behandeling gaan;
  • helpen bij het schatten van trends in de omvang en patronen van problematisch drugsgebruik, idealiter in combinatie met andere drugsindicatoren;
  • om prevalentie- en incidentiecijfers van verslavingsbehandeling te berekenen met behulp van indirecte methoden in combinatie met andere datasets;
  • om meer specifieke onderzoeken op te zetten door dit register met dezelfde identificatiecode te koppelen aan andere nationale registers met dezelfde identificatiecode (sterftecijferregister, zorgverzekeringsdatabase).

AANPAK OP EUROPEES EN NATIONAAL NIVEAU

Er is een gemeenschappelijk Europees protocol voor datacollectie ontwikkeld en in de loop van de tijd verbeterd. Sinds 2000 heeft het EWDD een systeem van gegevensrapportage door de EU-lidstaten opgezet en diverse formele overeenkomsten met hen gesloten om het verzamelen en rapporteren van gegevens van nationaal naar Europees niveau te stimuleren en te vergemakkelijken. Momenteel verzamelt de indicator gegevens uit 30 landen (28 EU-lidstaten, Noorwegen en Turkije) en verstrekt hij informatie over bijna 500.000 patiënten per jaar.

België startte met gestandaardiseerde gegevensverzameling voor TDI in 2011, toen de ministers van Volksgezondheid besloten om een gecoördineerde registratie van behandelingsaanvragen op te zetten. Voordien hadden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië al verschillende initiatieven plaatsgevonden om op verschillende niveaus (gewest, stad, groepen centra) informatie te verzamelen over behandelingsaanvragen voor middelengebruiksproblemen. Maar om een coherent nationaal beeld te krijgen van het fenomeen, werd besloten om te werken op basis van een nationaal protocol.

Sciensano werd aangesteld als coördinator van het Belgische TDI-register en belast met de ontwikkeling van flexibele en veilige technische tools om de registratie van gegevens in overeenstemming met de nationale privacyregels te vergemakkelijken. Sinds het registratiejaar 2015 is het Belgische protocol aangepast aan de wijzigingen van het derde Europese protocol.

Regelgevend kader van dit project

Raadpleeg de informatie over het regelgevend kader op de fair.healthdata.be portal.