Algemene informatie over het PEDISURV MUMPS project

Laatst bijgewerkt: 2023-09-22 11:38

Naam van het project

Surveillance of infectious diseases in children by paediatricians and GPs: Mumps

Project afkorting

PEDISURV MUMPS

Project code

HDBP0302

Primaire organisatie die toezicht houdt op de uitvoering van het project

  • Sciensano

Partnerorganisatie die aan het project deelneemt

  • Niet beschikbaar

Organisatie die opdracht heeft gegeven voor dit project

  • Agence pour une Vie de Qualité (AVIQ)
  • Commission communautaire commune de la région de Bruxelles-Capitale (COCOM)
  • Zorg en Gezondheid (ZG)

Organisatie die geldelijke of materiële steun verleent

  • Agence pour une Vie de Qualité (AVIQ)
  • Commission communautaire commune de la région de Bruxelles-Capitale (COCOM)
  • Zorg en Gezondheid (ZG)
  • Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)

Korte beschrijving van het project

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een aantal doelen vastgesteld voor de bestrijding van ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen. Er is een doel gesteld voor de wereldwijde uitroeiing van poliomyelitis en er bestaat een strategisch plan voor de uitroeiing van mazelen- en rodehondinfecties voor sommige WHO-regio's. De Europese regio van de WHO is in juni 2002 poliovrij verklaard en de uitroeiing van mazelen en rodehond in de regio is gepland voor 2015. Voordat de inenting tegen polio kan worden gestopt, moet in elk land ter wereld worden gecertificeerd dat er geen wild poliovirus meer circuleert. Opdat een regio poliovrij zou kunnen worden verklaard, moet elk land aantonen dat er gedurende minstens drie opeenvolgende jaren geen overdracht van het wilde poliovirus heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van een uitstekende surveillance. Om er zeker van te zijn dat er geen wilde poliovirussen circuleren en om elk nieuw geïmporteerd virus snel op te sporen, worden kinderen met plotselinge zwakte in de ledematen getest om poliovirus uit te sluiten bij acute flaccid paralysis (AFP). Poliomyelitis is een ziekte die verplicht gemeld moet worden in België, maar tot 2002 was er geen surveillancesysteem voor AFP. Surveillance van mazelen in België vond tot 2000 plaats via een schildwachtnetwerk van huisartsen. Toen de incidentie van mazelen daalde tot een laag niveau, werd het netwerk van huisartsen ongeschikt geacht voor verdere surveillance en werd de surveillance van mazelen stopgezet.

Om te voldoen aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de certificering van de poliovrije status en om de aanbevelingen van de WGO met betrekking tot de uitroeiing van mazelen te implementeren, werd in oktober 2002 in België een surveillancesysteem voor AFP en mazelen opgezet. Een stuurgroep met vertegenwoordigers van pediatrische verenigingen, de gemeenschappen en het WIV-ISP beslist over de criteria en ziekten die in het surveillancesysteem worden opgenomen. De surveillance van rodehond werd in december 2004 stopgezet. In oktober 2005 werd de surveillance van invasieve pneumokokkenziekte (IPD) toegevoegd om de impact van het geconjugeerde pneumokokkenvaccin te monitoren. In januari 2007 werd congenitaal rubellasyndroom (CRS) toegevoegd om verdere surveillance van rubella te verzekeren. Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS) werd toegevoegd in maart 2009 om de incidentie en gevallen geassocieerd met enterohemorragie te monitoren. Van oktober 2009 tot april 2010 werd surveillance van Pandemische H1N1-griep uitgevoerd. Van november 2011 tot oktober 2012 werd surveillance van varicellagevallen uitgevoerd.

Na het succes van de British Paediatric Surveillance Unit (BPSU) voor de surveillance van zeldzame pediatrische ziekten, werd dezelfde methodologie gebruikt om in oktober 2002 een surveillancesysteem op te zetten in België, waarbij gebruik werd gemaakt van een maandelijks rapporteringssysteem van verschillende zeldzame pediatrische aandoeningen:
AFP, mazelen, bof en rode hond. De surveillance wordt uitgevoerd door kinderartsen die het hele land bestrijken. Omdat de vaccinatiegraad voor de eerste dosis mazelenvaccin in Brussel het laagst is in België, zijn huisartsen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook uitgenodigd om deel te nemen aan de surveillance. Rapportage gebeurt op vrijwillige basis, via een internetwebsite of door het terugsturen van een formulier per post in de eerste week van elke maand. Nulmelding wordt gevraagd om gevallen te beoordelen die niet worden gemeld door nalatigheid. Artsen die een geval melden, ontvangen een (webgebaseerde) vragenlijst om epidemiologische gegevens te verzamelen. De surveillance wordt aangevuld met informatie over door laboratoria bevestigde gevallen die gemeld zijn door een landelijk netwerk van controlelaboratoria en de nationale referentiecentra en gevallen die gemeld zijn door de gezondheidsinspecteurs van de gemeenschappen.

Regelgevend kader van dit project

Raadpleeg de informatie over het regelgevend kader op de fair.healthdata.be portal.