Gebruikersrollen in HD4DP v2

Laatst bijgewerkt: 2023-04-11 11:40

In de applicatie HD4DP v2 zijn verschillende gebruikersrollen mogelijk:

Local Study Lead: Deze rol is verantwoordelijk voor het onderzoek of het project binnen de deelnemende gezondheidszorginstelling. Vaak is dit het hoofd van de klinische afdeling die bij het onderzoek of project betrokken is. De Local Study Lead kan:

  1. registraties maken in HD4DP v2;
  2. alle registraties van collega's bekijken (ongeacht hun rol) voor de studie of het project.

Local Study Associate (auteur): De Local Study Associate is een zorgverstrekker in de gezondheidszorg die deelneemt aan de studie of het project. Hij/zij rapporteert medische informatie aan de onderzoeker met behulp van HD4DP v2 en neemt daarbij de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de gerapporteerde informatie. Hij/zij wordt beschouwd als de auteur van de registratie. Dit wordt weergegeven in het registratieformulier. De Local Study Associate kan:

  1. registraties maken in HD4DP v2;
  2. alleen zijn/haar eigen registraties zien, niet die van andere collega's van dezelfde zorgorganisatie die aan hetzelfde onderzoek of project deelnemen.

Local Study Support (co-auteur): Een Local Study Associate kan de inschrijving delegeren aan een Local Study Support. Vaak is dit een administratief medewerker of staf van een afdeling medische codering. De Local Study Associate wordt nog steeds beschouwd als de auteur van de registratie; de Local Study Support wordt beschouwd als co-auteur. De Local Study Associate kan aanmeldingen van Local Study Support inzien en wijzigen. De Local Study Support kan:

  1. registraties maken in HD4DP v2;
  2. ziet alleen zijn/haar eigen registraties, niet die van andere collega's van dezelfde zorginstelling die aan hetzelfde onderzoek of project deelnemen.

Er wordt standaard slechts 1 Local Study Lead aangemaakt door healthdata.be (Sciensano) voor elk project binnen elke organisatie. Dit betekent dat slechts 1 persoon alle aanmeldingen voor dat project binnen die organisatie kan zien. Dit beleid voorkomt dat gebruikers van HD4DP v2 persoonlijke en gevoelige informatie kunnen zien van personen met wie ze geen therapeutische relatie hebben.

In het geval dat organisaties meer dan 1 Local Study Lead creëren voor een project binnen die organisatie, zodat ze elkaars registraties kunnen zien, en dus persoonlijke en gevoelige informatie zien van personen met wie ze geen therapeutische relatie hebben, zijn de organisaties volledig verantwoordelijk en aansprakelijk voor deze beleidsafwijking. Healthdata.be (Sciensano) kan niet verantwoordelijk of aansprakelijk worden gesteld voor deze beleidsafwijking. Professionals die willen deelnemen aan projecten worden vriendelijk verzocht contact op te nemen met de Functionaris Gegevensbescherming (DPO) van hun organisatie om met hen te overleggen over deze bewuste beleidsafwijking.

Deze pagina werd vertaald met behulp van een automatische vertaalmachine met als doel om de inhoud sneller in uw taal te kunnen aanbieden. Een menselijke vertaler moet deze pagina nog beoordelen. Bijgevolg kan deze pagina nog grammaticale en andere taalfouten bevatten. Als u iets in de documentatie ziet dat niet correct is vertaald, neem dan contact met ons op via support.healthdata@sciensano.be (vergeet niet het webadres van de pagina te vermelden). Wij zullen de vertaling dan aanpassen. Bedankt!
Deze documentatie wordt regelmatig bijgewerkt. We proberen de informatie zo correct, volledig en zo duidelijk mogelijk weer te geven. Als u desondanks iets in de documentatie ziet dat niet correct is, niet overeenkomt met uw ervaring, of verdere verduidelijking vereist, maak dan een verzoek aan (type: verzoek om informatie) via ons portaal (https://sciensano.service-now.com/sp) of stuur ons een e-mail via support.healthdata@sciensano.be om dit documentatieprobleem te melden. Vergeet niet de URL of het webadres van de pagina met het documentatieprobleem te vermelden. Wij zullen de documentatie dan aanpassen. Bedankt!