Belgian Treatment Demand Indicator Register

Belgian Treatment Demand Indicator Register

Welkom op de technische documentatiepagina's voor het project "Belgian Treatment Demand indicator Register", aangeboden door de dienst healthdata.be (Sciensano).

Deze pagina's geven informatie over de technische processen van het project. De volgende onderdelen (zullen) worden verstrekt:

Voor wetenschappelijke informatie over het project kunt u contact opnemen met de primaire organisatie die toezicht houdt op de uitvoering van het project (zie hoofdstuk "Algemene projectinformatie").

This documentation is being updated regularly. We try to provide as correct, complete and clear as possible information on these pages. Nevertheless, if you see anything in the documentation that is not correct, does not match your experience or requires further clarification, please create a request (type : request for information) via our portal (https://sciensano.service-now.com/sp) or send us an e-mail via support.healthdata@sciensano.be to report this documentation issue. Please, do not forget to mention the URL or web address of the page with the documentation issue. We will then adjust the documentation as soon as possible. Thank you!

johanvanbussel di, 10/31/2023 - 08:48

Algemene informatie over het BTDIR project

Algemene informatie over het BTDIR project

Naam van het project

Belgian Treatment Demand Indicator Register

Project afkorting

BTDIR

Project code

HDBP0006

Primaire organisatie die toezicht houdt op de uitvoering van het project

  • Sciensano

Partnerorganisatie die aan het project deelneemt

  • Niet beschikbaar

Organisatie die opdracht heeft gegeven voor dit project

  • Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugverslaving

Organisatie die geldelijke of materiële steun verleent

  • Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)

Korte beschrijving van het project

SCOPE

Het Europese drugsbeleid en de betreffende actieplannen vereisen gefundeerde en alomvattende bewijzen over wat de belangrijkste problemen zijn in de drugsproblematiek en hoe er moet worden ingegrepen. Om een beter inzicht te verwerven in de verschillende aspecten van het fenomeen 'drugs' en het effect van gerelateerde maatregelen, zijn uitwisseling van informatie, verzamelen van gegevens en monitoring van de drugssituatie op Europees niveau van groot belang.

Om de omvang van het probleem van drugsgebruik volledig te begrijpen, moeten verschillende indicatoren worden bekeken:

  • de omvang van het drugsgebruik gemeten aan de hand van de prevalentie in de algemene bevolking,
  • het potentieel van problematisch drugsgebruik gemeten aan de hand van het drugsgebruik onder jongeren,
  • drugsgerelateerde morbiditeit en mortaliteit en kosten, en
  • gevolgen van drugsgebruik gemeten aan de hand van de vraag naar behandeling.

TREATMENT DEMAND INDICATOR (TDI)

Effectieve preventie van gezondheidsproblemen en andere gevolgen van middelengebruik vereist informatie over de kenmerken en patronen van het gebruik, evenals gegevens over daarmee samenhangende problemen. Wanneer mensen met een stoornis in het gebruik van middelen in contact komen met gezondheidswerkers, vormen de verzamelde gegevens een essentiële bron van informatie voor epidemiologie. Daarom is de Treatment Demand Indicator (TDI) goedgekeurd en gestandaardiseerd als epidemiologische indicator in de Europese Unie namens het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD).

DOELSTELLING

Het doel van de Treatment Demand Indicator bestaat erin om op een geharmoniseerde en vergelijkbare manier in alle lidstaten informatie te verzamelen over het aantal en het profiel van de mensen die elk kalenderjaar in behandeling gaan ("clients"). Hoewel de naam van de indicator "Treatment Demand Indicator" is, verzamelt deze tool informatie over mensen die in behandeling gaan. TDI wordt algemeen erkend als het instrument voor het verzamelen en rapporteren van gegevens over mensen die in behandeling gaan voor hun drugsgebruik binnen en buiten Europa, als een indirecte indicator van het niet-waargenomen niveau van mensen die mogelijk een drugsbehandeling nodig hebben.

Het primaire doel van de door de TDI-indicator verzamelde informatie is:

  • inzicht te krijgen in de kenmerken, risicogedragingen en drugsgebruikspatronen van mensen met drugsproblemen die in behandeling gaan;
  • helpen bij het schatten van trends in de omvang en patronen van problematisch drugsgebruik, idealiter in combinatie met andere drugsindicatoren;
  • om prevalentie- en incidentiecijfers van verslavingsbehandeling te berekenen met behulp van indirecte methoden in combinatie met andere datasets;
  • om meer specifieke onderzoeken op te zetten door dit register met dezelfde identificatiecode te koppelen aan andere nationale registers met dezelfde identificatiecode (sterftecijferregister, zorgverzekeringsdatabase).

AANPAK OP EUROPEES EN NATIONAAL NIVEAU

Er is een gemeenschappelijk Europees protocol voor datacollectie ontwikkeld en in de loop van de tijd verbeterd. Sinds 2000 heeft het EWDD een systeem van gegevensrapportage door de EU-lidstaten opgezet en diverse formele overeenkomsten met hen gesloten om het verzamelen en rapporteren van gegevens van nationaal naar Europees niveau te stimuleren en te vergemakkelijken. Momenteel verzamelt de indicator gegevens uit 30 landen (28 EU-lidstaten, Noorwegen en Turkije) en verstrekt hij informatie over bijna 500.000 patiënten per jaar.

België startte met gestandaardiseerde gegevensverzameling voor TDI in 2011, toen de ministers van Volksgezondheid besloten om een gecoördineerde registratie van behandelingsaanvragen op te zetten. Voordien hadden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië al verschillende initiatieven plaatsgevonden om op verschillende niveaus (gewest, stad, groepen centra) informatie te verzamelen over behandelingsaanvragen voor middelengebruiksproblemen. Maar om een coherent nationaal beeld te krijgen van het fenomeen, werd besloten om te werken op basis van een nationaal protocol.

Sciensano werd aangesteld als coördinator van het Belgische TDI-register en belast met de ontwikkeling van flexibele en veilige technische tools om de registratie van gegevens in overeenstemming met de nationale privacyregels te vergemakkelijken. Sinds het registratiejaar 2015 is het Belgische protocol aangepast aan de wijzigingen van het derde Europese protocol.

Regelgevend kader van dit project

Raadpleeg de informatie over het regelgevend kader op de fair.healthdata.be portal.

Bart.Servaes di, 10/31/2023 - 15:42

De BTDIR datacollectie

De BTDIR datacollectie Bart.Servaes di, 10/31/2023 - 11:38

De BTDIR datacollectiedefinitie

De BTDIR datacollectiedefinitie

De vragenlijst werd opgesteld door de dienst Levensstijl en chronische ziekten en aan healthdata.be bezorgd voor integratie in de webinterface. Voor meer informatie kunt u de onderstaande documentatie raadplegen:

Voor vragen in verband met de inhoud van de vragenlijst kunt u contact opnemen met onderzoekers van Sciensano via het volgende e-mailadres: TDI@sciensano.be

Bart.Servaes vr, 01/05/2024 - 14:00

BTDIR gebruikershandleiding

BTDIR gebruikershandleiding

Gegevensverstrekkers hebben de mogelijkheid om op twee manieren TDI-data naar Sciensano te sturen:

METHODE 1: Handmatig via een gewone webinterface

Deze methode is ontwikkeld voor centra die

  • geen eigen systeem voor het registreren van patiëntengegevens hebben, of
  • hun systeem niet kunnen aanpassen aan de vereisten van het TDI-systeem

Ga naar de webinterface door de volgende URL in te voeren in je internetbrowser: https://lime.healthdata.be.

U wordt doorgestuurd naar de Federal Authentication Service (FAS) van de overheid, waar je kunt inloggen met meerdere digitale sleutels met eID of digitale identiteit.

Als u ervoor kiest om verbinding te maken via itsme, moet u uw mobiele telefoonnummer invoeren.

Volg de instructies op uw mobiele toestel via de itsme-applicatie.

Nadat u de inlogprocedure via itsme hebt doorlopen, selecteert u de groene bevestigingsknop (beschikbaar in FR en NL) in het onderstaande scherm om toegang te krijgen tot de Sciensano-omgeving

NLFR

Selecteer de groen bevestigingsknop ("Profiel bevestigen" of "Confirmer le profil") om in te loggen.

U komt terecht op de LimeSurvey-pagina waar u de gewenste vragenlijst selecteert.

U wordt gevraagd een token in te voeren om de enquête te openen. Als je het token niet hebt ontvangen of het bent vergeten, stuur dan een e-mail naar TDI@sciensano.be voor hulp.

Selecteer de taal waarin u de enquête wenst te vervolledigen en klik op Volgende (Continuer / Ga verder).

De enquête wordt op uw scherm weergegeven. (Zie afbeelding hieronder). Geef het toepasselijke antwoord in om de enquête in te vullen.

Als u het invullen van de enquête moet onderbreken, dan kunt u deze op een later tijdstip afmaken (1). Haal de enquête op, wanneer het u uitkomt (2).

Als de enquête voltooid is, en u bent tevreden met de antwoorden, dan kunt u haar verzenden. Klik hiervoor op de Send-knop (Envoyer / Verzenden).

METHODE 2: In batch, via de deponeermodule.

De deponeermodule is een beveiligde e-mailbox in de vorm van een jaarlijks gestandaardiseerd gegevensbestand.

Deze methode is bedoeld voor centra die een patiëntenregistratiesysteem hebben dat volledig tegemoetkomt aan de vereisten van het TDI-systeem. Het centrum garandeert dan dat het registratiesysteem in overeenstemming en operationeel is, en het is tevens verantwoordelijk voor alle aspecten van het TDI-systeem.


Voor vragen over methode 2 kunt u contact opnemen met de Sciensano-onderzoekers op het volgende adres: 
TDI@sciensano.be

Bart.Servaes di, 10/31/2023 - 15:31

De BTDIR gegevensoverdracht

De BTDIR gegevensoverdracht

De oplossing voor het verzamelen van gegevens via methode 1 bestaat uit een eenvoudige webinterface in de healthdata demilitarized zone (DMZ) omgeving. Zodra de gegevens zijn ingediend (fire-and-forget aanpak), worden ze via eHealth (gepseudonimiseerd met behulp van de TDI-sleutel) naar de Sciensano eHbox gestuurd.

Bart.Servaes do, 01/25/2024 - 11:27

De BTDIR gegevensvalidatie

De BTDIR gegevensvalidatie

De validatie van de gegevens wordt uitgevoerd door en valt onder de verantwoordelijkheid van de dienst Levensstijl en chronische ziekten van Sciensano. Meer vragen? Neem contact op met TDI@sciensano.be

Bart.Servaes di, 10/31/2023 - 15:29

De BTDIR gegevensanalyse

De BTDIR gegevensanalyse

De analyse van de gegevens wordt uitgevoerd door en valt onder de verantwoordelijkheid van de dienst Levensstijl en chronische ziekten van Sciensano. Meer vragen? Neem contact op met TDI@sciensano.be?

Bart.Servaes di, 10/31/2023 - 15:29

De BTDIR rapportage en visualisatie van gegevens

De BTDIR rapportage en visualisatie van gegevens

De jaarlijkse nationale TDI-verslagen

De jaarlijkse nationale TDI-verslagen (zowel in FR en NL) kunnen geraadpleegd worden via volgende linken:

Dashboard voor visualisatie van de gegevens

Het dashboard werd eveneens door de dienst Levensstijl en chronische ziekten van Sciensano ontwikkeld, en kan geraadpleegd worden via de volgende link:

Bart.Servaes di, 10/31/2023 - 15:35

Support service van healthdata.be

Support service van healthdata.be

De Service Desk van healthdata.be (Sciensano) ondersteunt de gebruikers van onze applicaties en services, en biedt een antwoord op vragen en problemen als deze zich voordoen.

De Service Desk richt zich op de diensten van onze IT Services (HD4DP, HD4RES, healthstat.be, …) en helpt u met accounts en wachtwoorden. Voor vragen over de inhoud en doelstelling(en) van de projecten verwijzen we graag naar de beherende onderzoeksorganisaties.

Voor een zo efficiënt mogelijke afhandeling van uw verzoek adviseren wij u om gebruik te maken van ons serviceportaal: https://sciensano.service-now.com/sp.

Hieronder vindt u een rooster met uren waarop onze Service Desk voor ondersteuning beschikbaar is:

Bart.Servaes ma, 11/06/2023 - 08:56

Hoe een incident melden

Hoe een incident melden

De dienst healthdata.be (Sciensano) behandelt elke melding van een incident volgens een Standard Operating Procedure (SOP). Een publieke versie van dit SOP HD Incident Management Process is ook beschikbaar op dit docs.healthdata.be-portaal.

To submit an incident related to projects and applications in production and facilitated or managed by Sciensano's healthdata.be service, you must first log into the HD Service and Support portal: https://sciensano.service-now.com/sp

After the login step, you will arrive at the main page of the portal.

On the main page, you must select "Get Help".

A new page with the title "Create an incident" will appear.

You can now document your incident or problem by providing the following information:
Please indicate the urgency of resolving your issue based on its criticality to the business.

Please indicate the type of problem you are experiencing.

When the problem type "Application" is selected, two additional fields appear: "Project Name" and "Application".

Please select the appropriate information.

Please describe clearly and briefly (1 sentence) the subject of your problem.

Please describe the problem in detail. The following aspects are important for us to understand and solve the problem:

  • a description of the actions you want to perform but fail to perform (e.g. provide us with a field name, a validation rule, a button, etc.)
  • a description (if possible) of the sequential steps you follow to use the service or the application of healthdata.be for which you need support;
  • a brief description of the technical problem you are experiencing (e.g. error messages)

We strongly recommend that you add a screenshot describing the problem (IMPORTANT: do not provide us with patient data!).

You can add the screenshot by clicking on " Add attachments".

On the right side of the form, the mandatory information items of the incident form are listed. When these fields are completed, their names disappear from the "required information" box.

The form can only be submitted if all required fields are filled in, by pressing the green "Submit" button.

If all required fields have not been completed, a warning message will appear at the top of the form.

In addition, missing mandatory fields will be highlighted in green.

When the incident form has been successfully submitted, a preview of your submission appears in a new screen.

On the right side of the screen you will find the details, including the incident number.

On the left side of the screen, you will find a chronology of your incident processing, starting with your creation.

Bart.Servaes di, 10/31/2023 - 15:45

Een verzoek om informatie over HD indienen

Een verzoek om informatie over HD indienen

Om een verzoek om informatie over het healthdata.be platform in te dienen, moet u eerst inloggen op het HD Service- en Supportportaal: https://sciensano.service-now.com/sp.

Na de inlogstap komt u op de hoofdpagina van het portaal.

Op de hoofdpagina moet u "Iets aanvragen" selecteren.

Er verschijnt een nieuwe pagina met de titels van de verschillende soorten verzoeken.

Selecteer het vakje "Verzoek om informatie over HD".

Er verschijnt een nieuwe pagina met de titels van het Verzoek om informatie over HD.

U kunt uw verzoek nu documenteren door de volgende informatie te verstrekken:

Beschrijf duidelijk en kort (1 zin) het onderwerp van uw verzoek om informatie.

Beschrijf in detail het verzoek om informatie.

Upload indien beschikbaar aanvullende documenten die relevant zijn voor dit verzoek om informatie.

Aan de rechterkant van het formulier staan de verplichte informatie-elementen van het aanvraagformulier. Wanneer deze velden zijn ingevuld, verdwijnen deze veldnamen in het vak "required information".

Alleen als alle verplichte velden zijn ingevuld, kan een formulier worden ingediend door op de groene knop "Indienen" te drukken.

Als niet alle verplichte velden zijn ingevuld, verschijnt boven aan het formulier een waarschuwing.

Ook de ontbrekende verplichte velden worden groen gemarkeerd.

Wanneer het aanvraagformulier met succes is ingediend, verschijnt een overzicht van uw aanvraag in een nieuw scherm.

Rechts op het scherm vindt u de details, waaronder het nummer van de Aanvraag.

Links op het scherm vindt u een tijdlijn van de behandeling van uw verzoek, te beginnen met uw aanmaak.

Bart.Servaes di, 10/31/2023 - 15:46

E-mailveiligheidsbeleid

E-mailveiligheidsbeleid

WAT IS HET PROBLEEM?

We blokkeren e-mails van uw organisatie omdat de configuratie van uw e-mail- en/of DNS-diensten mogelijk misbruik door spammers / hackers mogelijk maakt. Meer in het bijzonder stelt uw huidige configuratie andere afzenders in staat om zich als uw organisatie voor te doen door hen toe te staan de "Header From" van de e-mail van uw organisatie na te bootsen.

Met andere woorden, ze kunnen phishing- en spamberichten versturen die niet te onderscheiden zijn van echte e-mails van uw organisatie.

Als u verantwoordelijk bent voor het beheer van uw ICT-infrastructuur, lees dan verder. Als u niet de verantwoordelijke bent, geef dit bericht dan door aan uw ICT-afdeling of aan de ICT-dienst die uw ICT-infrastructuur beheert.

HOE LOST U DIT OP?

U dient te controleren of uw configuratie voldoet aan de beveiligingseisen voor “Sender Alignment”. Meer specifiek moeten uw maildiensten en DNS geconfigureerd worden volgens ICT-standaarden.

Deze configuraties zijn gangbaar, goed gedocumenteerd en worden ondersteund door hostingbedrijven:

We hebben gemerkt dat dit probleem vaak voorkomt bij organisaties die hun ICT-infrastructuur hebben verplaatst naar Cloud services zoals Microsoft (O365), Amazon, Google en MS Azure zonder de ICT-infrastructuur goed te configureren. (Die wordt immers niet beheerd door deze providers).

De configuraties en aanbevelingen moeten worden geïmplementeerd op de ICT-infrastructuur van de klant, ongeacht of die intern of extern is. DNS en Mailservices zijn de belangrijkste ICT-platformen voor deze acties.

HET GEBRUIK VAN VERSCHILLENDE DOMEINEN BIJ HET VERZENDEN VAN E-MAILS

E-mails bevatten een "Envelope From" en een "Header From". Beide moeten overeenkomen om te voorkomen dat de e-mail wordt geblokkeerd.

Enkele voorbeelden:

  1. Een openbare dienst gebruikt zijn nieuwe domeinnaam in de “Header From” en zijn oude domeinnaam in de “Envelope From”.
  • Envelope From = noreply@publicservice.fgov.be
  • Header From = noreply@publicservice.belgium.be

➔ Deze e-mails worden geblokkeerd.

Remark: Omdat het een noreply adres is, zal de afzender niet eens merken dat de e-mail geweigerd wordt …

2. Een organisatie gebruikt een Cloud-service (Freshservice) voor haar helpdesktool en de “Envelope From” is niet aangepast.

• EnvelopeFrom = bounces+us.3.52773-helpdesk=organisation.be@emailus.freshservice.com
• Header From = helpdesk@organisation.be

➔ Deze e-mails worden geblokkeerd.

3. Een bedrijf gebruikt een Cloud service (Amazon SES) om de leveringsmelding te versturen en de “Envelope From” is niet aangepast.

  • Envelope From = 01020188573f374-96de6437-9134-45f4-8aa6-3e9ac18d5848-000000@euwest-1.amazonses.com
  • Header From = noreply@company.be

➔ Deze e-mails worden geblokkeerd.

Jonas.VanBussel do, 10/12/2023 - 12:26